Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je možné opět sjednotit duši národa navzdory pro-Bruselské a pro-Kremelské propagandě?

Lidé si čím dál více uvědomují, že obrovsky chybujeme, když se necháváme rozeštvat proti sobě navzájem a podléháme až hysterickým náladám v touze naši protistranu pokořit, zesměšnit. Jenomže jak lze těmto tlakům čelit? 

Sám jsem se v nedávné době přistihl, že jsem této hysterii také propadl. Viděl jsem, jak u nás na Praze 6 lanaří Pirátská strana nebohé dušičky pod svá křídla a jak jim to beztrestně prochází. Naštěstí několik dní před tím, jsem si vyzkoušel volební kalkulačku a zjistil jsem, že pokud budete odpovídat na otázky čistě pravicově nebo svobodomyslně, chcete-li. Zkrátka když si myslíte, že se stát, potažmo město má montovat do života občanů co nejméně - zjistíte, že ideologicky jsou Piráti hned vedle komunistů a socialistů a bohužel koalice Spolu je doslova pouze o pár příček nad těmito extrémně levicovými subjekty. 

Inu, tak jsem ozbrojen těmito znalostmi a opojen třemi iontovými nápoji plzeňského typu nakráčel vstříc pirátskému stánku. Vysvětlil jsem jim, že jsem pravicový volič a že mi ve volební kalkulačce vyšli přímo vedle komunistů. Oni, že mají jiná témata než komunisté. Ale na mou poznámku, že postupy mají přeci jen stejné, již nereagovali. Naopak se začali vykrucovat a lhát mi přímo do očí. Považuji za svou osobní slabost, že jsem neudržel emoce na uzdě a místo toho jsem jim začal nadávat do komunistů... Ne že by komunisty v principu nebyli, ale neudržel jsem svůj temperament a podal to až příliš výbušně. Neuhlídal jsem své emoce...

Samozřejmě je zvláštní, že tak anti-komunistická pražská část jako je Praha 6 v takové míře volí komunisty nabarvené na černo, obhajující své komunistické principy nikoliv dělnickou nýbrž tzv. zelenou a progresivní propagandou. Na toto by se samozřejmě poukazovat mělo, ale ne hystericky a přehnaně emočně. 

Konec konců není na tom nic špatného uvěřit ve funkčnost komunistických přístupů. Špatné je sobě a ostatním nalhávat, že jsem středovým politikem / voličem, když se má ideologie limitně blíží té komunistické. Pak totiž není možná jakákoliv rozumná a racionální diskuse. 

Řešením ale přeci není hysterické pokřikování nebo nadávání na Twitteru do všelijakých samoúčelných nálepek. Řešením je klidná a když už ne fundovaná, tak alespoň otevřená a upřímná diskuse. 

A to je ono - až příliš rychle jsme si zvykli na život v rozhádané společnosti. Dříve byl někdo socan a někdo ODSák, ale nepokřikovali na sebe voliči navzájem nechutné nadávky, které snad ani nebudu jmenovat. Ve společnosti bylo daleko méně nenávisti a vzteku. Mohli si k sobě v hospodě sednout nejvyhraněnější političtí odpůrci, ale dokázali se navzájem alespoň na lidské úrovni jakš takš respektovat. A nebo možná jinak... Lidé si nadávali vždy, a vždy proudily emoce. Jenom z očí do očí si jen tak někdo netroufne. Internet je v tomto tedy naší zhoubou. A vinni jsme všichni, ne jen pouze ta jedna strana, na kterou zrovna my nepatříme. Prostě všichni. 

Jenže to je těžké. Jak reagovat na tu nestoudnost, kdy vás jedni označují za tohlefily a tamtofoby, izoláty, transformátory, dezintepretory, trotly, flaškanci, flašouny, agenty a podobně; V médiích vysílají pouze tu jednu pravdu, zvou si tam jen ty, kteří si navzájem ve výsledku pouze přitakávají, některým tématům se vyhýbají jako čert kříži a kohokoliv, kdo by jim ten jejich domeček z karet jednoduchými otázkami či argumenty rozbořil v první minutě si tam raději nezvou už vůbec. Takže například ODS se v médiích stále nekriticky prezentuje jako pravicová, přestože se jejich postoj od obhájců volného trhu a osobní svobody otočil na odpůrce. O ostatních stranách ani nemluvě.

Vlastně se nedivím frustracím ani jedné skupiny občanů. Jedni dostanou naservírovanou pravdu jako na talíři v masmédiích a svých sociálních bublinách, takže všichni ti, kteří z této pravdy bez ustání vybočují působí jako nepochopitelní rozvraceči a hlupáci. A druzí naopak vidí téměř nepochopitelnou jednostrannost a nekritičnost médií, politiků a veřejně proklamovaných odborníků a nestydatě kruté urážky svých spoluobčanů. Jeden by měl chuť až křičet z plných plic, aby všem tu nespravedlnost ukázal...

Jenže to by byla právě ta největší chyba. V diskusi nejhůře vypadá ten, kdo se neudrží na uzdě, nedokáže na svůj názor nahlížet nedogmaticky a nedokáže s oponentem diskutovat bez pohrdavých úšklebků. 

Bohužel mottem dnešní doby je plivání na názory druhých. Je potřeba vytvořit dojem, že všichni souhlasí s tou naší propagandou. A těch málo odpůrců musí zákonitě věřit propagandě našich nepřátel. Je proto nemyslitelné, aby někdo myslel vlastní hlavou. A právě za tímto účelem je třeba zadupat jakékoliv zárodky upřímné a otevřené diskuse. Ta by mohla způsobit, že se lidé také proberou a začnou si všímat, jak je s nimi elegantně manipulováno. Naším nepřítelem by tedy v žádné diskusi neměl být ani ten nejsprostší ani ten nejhloupější a nejzaslepenější diskutující. Naším nepřítelem je pouze fakt, že někdo nestojí či není schopen účastnit se racionální a civilizované diskuse. No a pak se nás ten někdo snaží zavléci do emocionálního průjmu, což je nakonec jeho jediný cíl. 

Konec konců většina těch emočně vypjatých témat, která nám jsou servírována jedno za druhým, je pouze zástupným tématem, které se snaží veřejnou diskusi odvést od mnohem podstatnějších problémů naší doby. O tom raději zase někdy příště ;)

Autor: Karel Jäger | středa 5.10.2022 8:02 | karma článku: 16,45 | přečteno: 330x
  • Další články autora

Karel Jäger

Zakažme urážky, pomůže to!

V Americe už dávno není trendem používat slovo na N, když jste bílí. V česku to teprve nyní začíná se slovem na C. Jenže měli bychom zůstat pouze u těchto slov? Nenávist se šíří jako pandemie a chceme-li budovat inkluzi...

17.2.2022 v 9:30 | Karma: 21,88 | Přečteno: 640x | Diskuse| Politika

Karel Jäger

Úloha DVTV. Na co si dát pozor?

Jediná přípustná pravda zde už byla. Stali se novináři DVTV nástrojem propagandy? Co nám přístup novinářů a politiků prozrazuje mezi řádky o tom, co nás čeká? A máme se jak bránit?

12.1.2022 v 14:15 | Karma: 9,96 | Přečteno: 193x | Diskuse| Politika

Karel Jäger

Video: Pravda o demonstraci | Část 2.

16. 11. 2019 iniciativa Milion Chvilek pro Demokracii uspořádala další protest proti Andreji Babišovi. Tentokrát jsem se ptal na otázky ohledně svobody. Jak si jí vážíme a za co ji jsme ochotni vyměnit?

24.11.2019 v 17:37 | Karma: 12,07 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Občanské aktivity

Karel Jäger

Video: Pravda o demonstraci | Část 1.

16. 11. 2019 iniciativa Milion Chvilek pro Demokracii uspořádal další protest proti Andreji Babišovi. Já se přišel zeptat na takové otázky, aby si každý mohl udělat vlastní názor o účastnících demonstrace.

17.11.2019 v 20:27 | Karma: 22,11 | Přečteno: 1680x | Diskuse| Politika

Karel Jäger

Pravda o zelených protestujících - Fridays for Future

Studenti vytáhli do ulic bojovat proti globálnímu oteplování a skleníkovým plynům. Jak si ale sami ověřují informace? Žene je do ulic panika nebo poctivé studium tématu? Podívejte se, jak odpovídali na mé otázky.

9.9.2019 v 20:59 | Karma: 24,69 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 9
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1618x
"Je mnohem snazší lidem lhát než je přesvědčit, že jsou obelháváni." - Mark Twain